Press "Enter" to skip to content

СВЕТСКИ ДАН ВОДА

Светски дан вода, 22. март

WORLD WATER DAY 2017

Светски дан вода, 22. март, ове године је посвећен отпадним водама. Како се наводи на порталу Организације уједињених нација (ОУН)  „UN Water“, већи део отпадних вода из наших домова, градова, индустријских постројења.., широм света се испушта у природу без претходног пречишћавања, загађујући животну средину до алармантних размера. Зато је, како се апелује, последњи час да променимо приступ тематици отпадних вода и учинимо све да их у што већој мери у природу вратимо – пречишћене.

Светски дан вода, који се широм света обележава низом пригодних манифестација,  установила је Генерална скупштина Уједнињених нација 1993. године. Прошлогодишње манифестације, под слоганом „Вода и послови“, биле су посвећене запосленима у сектору вода и делатностимa које су  у непосредној вези са њим.

Посебно је указано на немерљив значај коју доступност довољних количина здравствено исправне воде за пиће има за сваког запосленог, а тиме и за економски напредак сваке заједнице, у чему крунску улогу имају запослени у сектору вода, а посебно у области производње и дистрибуције воде за пиће, као и у домену одрживог развоја изворишта.

Поводом Светског дана вода Удружење за технологију воде и санитарно инжењерство, у сарадњи са Републичком дирекцијом за воде, Агенцијом за заштиту животне средине и Републичким хидрометеоролошким заводом, организује стручни скуп „Стратешка опредељења и информационе технологије у управљању водним ресурсима“.

Оцењујући да се пут у будућност креира применом информационих технологија, организатори скупа су програм поделили у три теме. Прва се односи на стратегију управљања водама Србије, друга на отпадне воде, а трећа на примену информационих технологија. Стручни скуп је без котизације, учесницима ће бити уручен примерак публикације (CD-ROM) „Информационе технологије у заштити животне средине“, а програм можете преузети овде.

Web mail za članove