Press "Enter" to skip to content

Реконструкција Фабрике воде у Ужицу

08.10.2016.

(извор: www.mgsi.gov.rs)

Потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре проф. др Зорана Михајловић и градоначелник Ужица Тихомир Петковић означили су 8. октобра почетак радова на реконструкцији и доградњи Фабрике воде у Ужицу за коју је Влада Србије, у првој фази, издвојила више од три милиона евра. Захваљујући овој инвестицији, 70.000 Ужичана добиће за годину дана квалитетну воду за пиће.
„После више од 30 година, Ужице ће добити нову Фабрику воде, коју је требало да добије много раније. Ова влада показала је у протеклих шест месеци да је могуће обезбедити новац, урадити пројекат, изабрати извођаче, као и пројектантски надзор. Тако да ће Ужичани за годину дана пити квалитетну воду, а Влада Србије обезбедиће средства за комплетну реконструкцију Фабрике воде“, поручила је потпредседница Михајловић.

За прву фазу реконструкције и доградње, Влада Србије издвојила је више од три милиона евра, док је за постављање филтера у другој фази потребно још 1,8 милиона евра.

Градоначелник Ужица Тихомир Петковић рекао је да ће Ужичани већ по завршетку прве фазе реконструкције Фабрике воде највероватније моћи да користе воду са акумулације Врутци, која због појаве алги није у употреби од децембра 2013. године. Због проблема са водом за пиће због појаве алги у акумулацији Врутци пре скоро три године, у Ужицу је још на снази ванредна ситуација.

Петковић је подсетио да је од тада Влада Србије у решавање проблема водоснабдевања Ужица водом за пиће уложила милион евра за изградњу алтернативног водовода са Сушачких врела, са којег се житељи тог града још снабдевају водом за пиће. За израду пројекта реконструкције Фабрике воде и санације акумулације Врутци, Влада је уложила 300 хиљада евра.