Press "Enter" to skip to content

Svetski dan voda

Svetski dan voda 22. mart obeležava se ove godine pod sloganom „Priroda – za vodu“. U centar pažnje dospeo je povratak prirodi i prirodnim rešenjima za otklanjanje najvećih izazova i problema savremenog sveta. Kako da smanjimo poplave, suše i zagađenja vode? Nizom manifestacija širom sveta afirmiše se jedinstven odgovor na ovo pitanje: koristeći materije i rešenja koji već postoje u prirodi.

Kampanja „Odgovor je u prirodi“ afirmiše niz „zelenih tehnologija“, ali i neka jednostavna rešenja, poput pošumljavanja, obnavljanja močvarnih područja, uravnoteženja ciklusa kruženja vode i sl. Kako je najavljeno, krunski događaj će biti lansiranje Dekade „Voda za održivi razvoj 2018 – 2028“ na sednici Generalne skupštine Organizacije ujedinjenih nacija, 22. marta. Očekuje se da će predstojeća decenija progresa u oblasti vode za piće i sanitacije doprineti unapređenju saradnje, partnerstva i razvojnih kapaciteta koji će omogućiti ostvarivanje ciljeva svetske organizacije u ovoj oblasti.
Svetski dan voda ustanovila je Generalna skupština Ujedninjenih nacija 1993. godine. Prošlogodišnje manifestacije bile su posvećene otpadnim vodama uz apel da učinimo sve da ih u što većoj meri u prirodu vratimo prečišćene. Prethodno, 2016. godine, manifestacije pod sloganom „Voda i poslovi“, bile su posvećene zaposlenima u sektoru voda i delatnostima koje su u neposrednoj vezi sa njim. Posebno je ukazano na nemerljiv značaj koju dostupnost dovoljnih količina zdravstveno ispravne vode za piće ima za svakog zaposlenog, a time i za ekonomski napredak svake zajednice, u čemu krunsku ulogu imaju zaposleni u sektoru voda.

СВЕТСКИ ДАН ВОДА

WORLD WATER DAY 2017

Светски дан вода, 22. март, ове године је посвећен отпадним водама. Како се наводи на порталу Организације уједињених нација (ОУН)  „UN Water“, већи део отпадних вода из наших домова, градова, индустријских постројења.., широм света се испушта у природу без претходног пречишћавања, загађујући животну средину до алармантних размера. Зато је, како се апелује, последњи час да променимо приступ тематици отпадних вода и учинимо све да их у што већој мери у природу вратимо – пречишћене.

Светски дан вода, који се широм света обележава низом пригодних манифестација,  установила је Генерална скупштина Уједнињених нација 1993. године. Прошлогодишње манифестације, под слоганом „Вода и послови“, биле су посвећене запосленима у сектору вода и делатностимa које су  у непосредној вези са њим.

Посебно је указано на немерљив значај коју доступност довољних количина здравствено исправне воде за пиће има за сваког запосленог, а тиме и за економски напредак сваке заједнице, у чему крунску улогу имају запослени у сектору вода, а посебно у области производње и дистрибуције воде за пиће, као и у домену одрживог развоја изворишта.

Поводом Светског дана вода Удружење за технологију воде и санитарно инжењерство, у сарадњи са Републичком дирекцијом за воде, Агенцијом за заштиту животне средине и Републичким хидрометеоролошким заводом, организује стручни скуп „Стратешка опредељења и информационе технологије у управљању водним ресурсима“.

Оцењујући да се пут у будућност креира применом информационих технологија, организатори скупа су програм поделили у три теме. Прва се односи на стратегију управљања водама Србије, друга на отпадне воде, а трећа на примену информационих технологија. Стручни скуп је без котизације, учесницима ће бити уручен примерак публикације (CD-ROM) „Информационе технологије у заштити животне средине“, а програм можете преузети овде.