Сајам и форум вода

• Од 16. до 18. новембра одржаће се 13. Међународни сајам и форум вода
  • У оквиру Форума, другог дана, 17. новембра, одржаће се редовна седница Скупштине нашег удружења

Највећа сајамска смотра нашег сектора и ове године ће се одржати у просторијама „Белекспо центра“, а научно-стручни скуп Форум вода у халама Хотела „Холидеј Ин“, у Новом Београду.

„Климатске промене и енергетска криза – како обезбедити одрживо пословање предузећа водовода и канализације“ тематски је оквир Форума. Из различитих углова разматраће се утицаји енергетских проблема и климатских промена на сектор вода, глобалне економске промене и њихове последице на одрживо пословање предузећа водовода. Програм Форума вода можете преузети овде. Опширније информације о Сајму и форуму вода пронаћи ћете у брошури, коју можете преузети овде.

Први дан Форума посвећен је сагледавању различитих аспеката утицаја енергетске кризе на предузећа водовода. Имаћемо прилику да чујемо анализе електроенергетског система Србије, информације о потрошњи енергије у предузећима водовода, енергетској ефикасности, стању ресурса и безбедности воде за пиће, као и регионалној и међународној сарадњи.

У оквиру Форума, у конференцијским салама „Грачаница“ и „Раваница“ Хотела „Холидеј Ин“, другог дана, 17. новембра, са почетком у 12,30 часова, одржаће се редовна седница Скупштине нашег удружења.

Седници ће претходити сесија посвећена одрживом пословању предузећа водовода и канализације, у оквиру које ће бити саопштен извештај о стању јавних комуналних предузећа нашег сектора у 2021. После овог извештаја имаћемо прилику да се упознамо са MISP пројектом који финансира Европска унија и програмом подршке развоју инфраструктуре локалне самоуправе у 20 градова обухваћених програмом. Закључно излагање у оквиру ове сесије, посвећено одрживости пословања водовода, саопштиће Небојша Јаковљевић, директор крагујевачког водовода и председник Скупштине Удружења водовода и канализације Србије.

После седнице Скупштине нашег удружења уследиће сесија посвећена отпадним водама. За све наше чланове посебно је интересантан рад „Шта претходи успостављању накнаде за отпадне воде“, који ће саопштити професор др Божо Далмација са Природно-математичког факултета Универзитета у Новом Саду.

У складу са традицијом, трећи дан Форума посвећен је младим стручњацима и афирмацији њихових радова.