Press "Enter" to skip to content

СРПСКА ВОДА НИЈЕ НА ПРОДАЈУ

Алармантно

СРПСКА ВОДА НИЈЕ НА ПРОДАЈУ

(13) Недеља, 3. Јули, 2011.| Аутор: Екипа Курира

Ако се буде усвојио закон који дозвољава приватизацију водовода, Србија ће угрозити свој опстанак јер ће изворишта контролисати монополисти

БЕОГРАД – За воду се морамо борити!
Уколико Влада усвоји стратегију и закон о комуналним делатностима који би дозволио приватизацију водовода, вода ће драстично поскупети, а ми бисмо могли да зависимо од иностраних компанија које се већ сада утркују за наше изворе – каже за Курир Бранимир Љумовић, секретар Удружења за комуналну делатност Привредне коморе Србије. Према његовим речима, планирано је да се јавна расправа одржи у јулу и августу, чему се стручна јавност противи.

– Тада је сезона годишњих одмора и зато захтевамо да се одложи за септембар, октобар, како би јавност била боље обавештена и евентуално спречила приватизацију водовода – објашњава Љумовић и додаје да ће се закон донети највероватније почетком следеће године. Он напомиње да се слична ситуација догодила у Италији, где је становништво демонстрацијама спречило да вода падне у руке приватника.

Нацрт стратегије реструктурирања комуналних предузећа у Србији предвиђа да се приватизују само специјализовани водоводи, каже секретар Удружења за комуналну делатност ПКС Бранимир Љумовић.

– Приватизација воде је претпоставка живота. Не могу ни да замислим шта би могло да се догоди за коју деценију, кад се резерве воде на Земљи смање. Цена ће бити огромна, а само земље које у свом власништву буду имале могу да се надају некој будућности – навео је Љумовић.

Он каже да је Србија на врху листе земаља у потрошњи воде по глави становника. Међутим, више од 87 одсто наше територије нема никакав третман отпадних вода, које се чак и без механичке прераде уливају у богате водотокове. Глави проблем је, како каже, недостатак новца, јер је само за изградњу постројења за пречишћавање потребно више од 700 милиона евра.

Наплаћивали и кишницу

Слична ситуација догодила се недавно у Боливији, где је додељена концесија на воду, а водовод је продат мултинационалним компанијама.

– Увели су чак и таксу на кишницу и бунаре, народ се побунио, и тек када су замало изазвали грађански рат, влада је одлучила да поништи уговор и водоводе врати у државно власништво – објашњава Љумовић и подсећа да је и Будимпешта такође продала свој водовод, али га је касније откупила по много вишој цени.

Вести: Србија, вода, продаја