Press "Enter" to skip to content

У Београду отворено прво индустријско постројење за биолошку прераду отпадних вода

  • Ова инвестиција вредна пет милиона евра, по речима Премијерке, представља прекретницу у борби за чистију средину и одрживи развој наше земље

  • „Сви привредни субјекти који имају отпадне воде из технолошких процеса до краја 2025. морају да изграде постројења за њихово пречишћавање“, подсетила је Премијерка

Dunav Beograd

Извор:  www.srbija.gov.rs

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић отворила је данас у фабрици „Smurfit Kappa doo” прво индустријско биолошко постројење за пречишћавање отпадних вода у Београду.

Отварању овог постројења, чија je вредност пет милиона евра, присуствовали су и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић, директор „Smurfit Kappa” групе за Европу Савериј Мајер и генерални директор „Smurfit Kappa doo“ Милан Марковић.

Брнабић је нагласила да је данас важан дан за заштиту животне средине, како у Београду, тако и у читавој Србији, јер представља прекретницу у борби за чистију средину и одрживији развој наше земље.

Она је навела да је ова компанија изградила прво постројење за третман отпадних вода које ће воду из Дунава, коришћену за индустријске потребе, биолошким третманом пречишћавати и враћати у реку у чистијем стању од оног у којем је из реке узета.

Премијерка је истакла да „Smurfit Kappa“  представља пример за све привреднике у Србији, напоменувши да само пројектовање оваквих постројења захтева време, тако да је неопходно да привредници почну са оваквим пројектима што пре.

Она је подсетила на то да до 31. децембра 2025. године сви привредни субјекти у Србији који имају отпадне воде из технолошких производних процеса морају да изграде постројења за њихово пречишћавање.

Брнабић је предочила да је, уз заштиту и унапређење квалитета ваздуха и складиштења чврстог отпада, један од основних приоритета у Србији и третман отпадних вода.

Према њеним речима, Влада Србије је определила нешто више од 4,5 милијарди евра за пројекте пречишћавања отпадних вода у нашој земљи, од чега је једна милијарда намењена пројектима у Београду.

Мајер је навео да отварање овог модерног постројења представља посвећеност одрживом коришћењу вода, додавши да је „Smurfit Kappa“ прва компанија која доноси овакав иновативни систем пречишћавања воде у Србију, као део континуираног инвестирања у одрживу производњу и производе.

Марковић је рекао да је та компанија одлучила да покрене најсавременију технологију за пречишћавање отпадних вода како би боље управљала тим процесом и да бисмо имали параметре који су и бољи од оног што прописује европска законска регулатива.