Press "Enter" to skip to content

U Beogradu otvoreno prvo industrijsko postrojenje za biološku preradu otpadnih voda

  • Ova investicija vredna pet miliona evra, po rečima Premijerke, predstavlјa prekretnicu u borbi za čistiju sredinu i održivi razvoj naše zemlјe

  • „Svi privredni subjekti koji imaju otpadne vode iz tehnoloških procesa do kraja 2025. moraju da izgrade postrojenja za njihovo prečišćavanje“, podsetila je Premijerka

Dunav Beograd

Izvor: www.srbija.gov.rs

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić otvorila je danas u fabrici „Smurfit Kappa doo” prvo industrijsko biološko postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Beogradu.

Otvaranju ovog postrojenja, čija je vrednost pet miliona evra, prisustvovali su i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, direktor „Smurfit Kappa” grupe za Evropu Saverij Majer i generalni direktor „Smurfit Kappa doo“ Milan Marković.

Brnabić je naglasila da je danas važan dan za zaštitu životne sredine, kako u Beogradu, tako i u čitavoj Srbiji, jer predstavlјa prekretnicu u borbi za čistiju sredinu i održiviji razvoj naše zemlјe.

Ona je navela da je ova kompanija izgradila prvo postrojenje za tretman otpadnih voda koje će vodu iz Dunava, korišćenu za industrijske potrebe, biološkim tretmanom prečišćavati i vraćati u reku u čistijem stanju od onog u kojem je iz reke uzeta.

Premijerka je istakla da „Smurfit Kappa“  predstavlјa primer za sve privrednike u Srbiji, napomenuvši da samo projektovanje ovakvih postrojenja zahteva vreme, tako da je neophodno da privrednici počnu sa ovakvim projektima što pre.

Ona je podsetila na to da do 31. decembra 2025. godine svi privredni subjekti u Srbiji koji imaju otpadne vode iz tehnoloških proizvodnih procesa moraju da izgrade postrojenja za njihovo prečišćavanje.

Brnabić je predočila da je, uz zaštitu i unapređenje kvaliteta vazduha i skladištenja čvrstog otpada, jedan od osnovnih prioriteta u Srbiji i tretman otpadnih voda.

Prema njenim rečima, Vlada Srbije je opredelila nešto više od 4,5 milijardi evra za projekte prečišćavanja otpadnih voda u našoj zemlјi, od čega je jedna milijarda namenjena projektima u Beogradu.

Majer je naveo da otvaranje ovog modernog postrojenja predstavlјa posvećenost održivom korišćenju voda, dodavši da je „Smurfit Kappa“ prva kompanija koja donosi ovakav inovativni sistem prečišćavanja vode u Srbiju, kao deo kontinuiranog investiranja u održivu proizvodnju i proizvode.

Marković je rekao da je ta kompanija odlučila da pokrene najsavremeniju tehnologiju za prečišćavanje otpadnih voda kako bi bolјe upravlјala tim procesom i da bismo imali parametre koji su i bolјi od onog što propisuje evropska zakonska regulativa.