Press "Enter" to skip to content

Београд најзад добија систем за пречишћавање отпадних вода

  • Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, представник кинеског партнера, директор СМЕС-овог представништва у Србији и директор Београдског водовода и канализације, јуче су потписали Споразум о сарадњи и Уговорни споразум за пројекат сакупљања и пречишћавања отпадних вода централног канализационог система Београда
Фото: www.bvk.rs
Фото: www.bvk.rs

Извор: www.mgsi.gov.rs

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, потписала је са директором представништва компаније „China Machinery Engineering Corporation“ (CMEC) у Србији, Ли Сјуећенгом и директором ЈКП “Београдски водовод и канализација”, Драганом Ђорђевићем, споразум о сарадњи и уговорни споразум за пројекат сакупљања и пречишћавања отпадних вода централног канализационог система Града Београда.

Потписивању су присуствовали градоначелник Београда Зоран Радојичић, заменик градоначелника Београда Горан Весић, као и представници амбасаде НР Кине.

Михајловићева је том приликом истакла да је Београд јединa престоница у Европи која нема систем за пречишћавање отпадних вода, те да је овај пројекат од изузетног значаја јер је то питање животне средине и бољег квалитета живота грађана.

„Ово је капитални пројекат у који треба да буду укључени сви док кинекса компанија буде преговарала са Министарством финансија око услова финансирања, а само прва фаза коштаће 271 милион евра. Данашњим потписивањем споразума о сарадњи ми ћемо кренути у истражне радње – израду свих студија, анализа и пројектовање како не бисмо губили време“, рекла је министарка.

Поред осталог истакла је да се годишње у Саву и Дунав излије 190 милиона кубика отпаднх вода, што се може упоредити са 60 хиљада олимпијских базена или 19 милиона цистерни.

„Али, овде не стајемо. Кроз нови инвестициони план „Србија 2025“ ми смо определили милијарду евра које ћемо уложити и у друге градове и општине у Србији који имају сличне проблеме“, закључила је.

Зоран Радојичић је рекао да је ово важан дан за Београд јер ће се решити дугогодишњи проблем Града: „Захваљујући финансијској стабилности Владе Србије можемо заједнички да реализујемо овај капитални пројекат који ће се изводити по најсавременијим стандардима и који ће допринети унапређењу животне средине.“

Горан Весић је изјавио да трећина града нема канализацију, док преостале две трећине отпадне воде изливају у Саву и Дунав: „Изградњом овог постројења укинућемо 80 одсто испуста отпадних вода у Саву и Дунав. Прва и највећа фабрика покриће 1,5 милиона грађана, а планирамо изградњу још четири мање.“

Ли Сјуећенг је истакао да ће Београд имати двоструку корист од овог пројекта – побољшаће се квалитет живота грађана и смањити опасност од поплава.