Press "Enter" to skip to content

Друга фаза реконструкције фабрике воде у Ужицу

Извор: www.mgsi.gov.rs

фабрика воде
Уговоре о финансирању и извођењу радова потписали су потпредседница Владе и министарка Зорана Михајловић, градоначелник Ужица Тихомир Петковић (десно) и у име извођача, конзорцијума на челу са предузећем “Јединство” из Севојна, директор те фирме Мића Мићић

Потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, потписала је 23. марта уговор вредан 310 милиона динара за другу фазу реконструкције и доградње фабрике воде у Ужицу.

“Циљ Владе је да сваки град у Србији има здраву пијаћу воду. Данас смо потписали уговор за радове у другој фази вредне 310 милиона динара, с циљем да за осам месеци, колико по уговору трају радови, фабрика изграђена пре 38 година буде комплетно реконстрисана и да 70.000 грађана Ужица може поново да се снабдева водом са акумулације “Врутци” до краја 2018. године“, рекла је министарка после потписивања уговора у Влади Србије.

Она је додала да од извођача очекује да, као и у првој фази, радове заврши у договореном року и квалитету, како би грађани Ужица добили фабрику која ће служити и будућим генерацијама Ужичана.  Градоначелник Ужица Тихомир Петковић рекао је да су реконструкција и доградња фабрике воде најважнији пројекат за ову генерацију Ужичана и да решава проблем водоснабдевања за генерације које долазе. Директор “Јединства” из Севојна, Мића Мићић, рекао је да је ова компанија, која је реализовала и прву фазу радова, спремна да заврши пројекат у целости и у року.

Радови у другој фази реконструкције и доградње постројења за пречишћавање воде “Петар Антонијевић” у Ужицу подразумевају увођење у технолошки процес прераде воде технологију филтрирања воде филтерима са активним угљем, који потпуно елиминишу утицај алги, чиме ће се омогућити потпуно безбедно коришћење воде из акумулације „Врутци“. За то је неопходно изградити комплетно нов објекат са одговарајућом опремом и лабораторијом, што ће бити урађено кроз другу фазу радова, као и завршетак реконструкције старих објеката, пешчаних филтера и таложника.

Прва фаза радова са укупним улагањем од 400 милиона динара, од којих је 360 милиона обезбедило Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, реализована је у 2017. години. Радовима изведеним у првој фази добијене су значајно побољшана технолошка линија прераде воде и сигурност у снабдевању града водом, а уграђена је и најсавременија опрема за третман вода. Од укупне вредности радова у другој фази, која износи 309,8 милиона динара, око 20 милиона динара обезбедиће Град Ужице из свог буџета.