Press "Enter" to skip to content

Leskovac dobija novi kolektor, Vlada Srbije izdvojila preko 3,9 miliona evra

  • U ime Ministarstva za zaštitu životne sredine Ugovor je potpisala Darinka Radojević, naglasivši da je ovaj projekat jedan od najznačajnijih za to ministarstvo

  • Novi kolektor će biti dugačak 5.150 metara

Izvor: Jugmedia

Izvor: Jugmedia
„Reč je o kapitalnom projektu od izuzetne važnosti, kojim ćemo zaokružiti sistem zaštite životne sredine“, rekao je Goran Cvetanović, gradonačelnik Leskovca (na slici desno)

Novi gradski kolektor, koji vodi do već izgrađenog i opremljenog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, Leskovac će dobiti za 22 meseca, a njegovu izgradnju i nadgledanje finansiraće Vlada Srbije, odnosno Minstartsvo za zaštitu životne sredine,  iznosom od oko 3,9 miliona evra.

Posle godinu dana rada na pripremi ovog projekta, 30. jula 2018. u sedištu Grada ugovor su potpisali gradonačelnik Leskovca i predstavnica Minsitarstva za zaštitu životne sredine.

Kolektor će graditi kompanija „Kostag“ iz Beograda s kojom je 20. juna potpisan ugovor na iznos od preko 417 miliona dinara, dok je za nadzor izdvojeno dodatnih 46,5 miliona, za šta je, po ugovoru od 22. juna ove godine, zadužena firma „Beohidro“, takođe iz Beograda. To će biti drugi po redu kolektor za prikupljanje i odvod otpadnih voda jer je prethodni istrulio u zemlji, pa su tako propala preko dva miliona evra, zbog čega postrojenje nije moglo da radi. Novi kolektor će ići istom trasom kao stari, koji će biti uklonjen.

Grad Leskovac je za eksproprijaciju zemljišta kroz koje će kolektor proći izdvojio 20 miliona dinara i, po rečima gradonačelnika Cvetanovića, već je završeno 99 posto posla, gde su obuhvaćene oko 403 parcele.

„Znamo da smo završili fabriku za prečišćavanje otpadnih voda u vrednosti od  10.4 miliona evra, pre svega zahvaljujući donaciji Evropske unije“, dodao je Gradonačelnik,  „ali ona na žalost nije privdena nameni. Zbog toga je postojala opasnost da ćemo ta sredstva morati da vratimo ukoliko se to i ne dogodi.“

Da Vlada Srbije nije izdvojila sredstva za kolektor, propala bi i davno obećana donacija Vlade Holandije od skoro osam miliona evra za izgrdanju 88 kilometara kanalizacione mreže za 16 naseljenih mesta u severnom delu Leskovca.

Web mail za članove