Press "Enter" to skip to content

Најављен велики инвестициони замах

  • Наредних година, до 2027, у системе за прераду отпадних вода треба да буде уложено око 4,3, а у производњу и дистрибуцију воде за пиће око 1,5 милијарди евра, рекао је, између осталог, Горан Триван, министар заштите животне средине на недавно завршеном Копаоник бизнис форуму

Извор: www.ekologija.gov.rs

Министар заштите животне средине Горан Триван позвао је домаће и стране привреднике да улажу у област заштите животне средине и на тај начин допринесу развојном замаху Србије и бољем квалитету животне средине грађана. Обраћајући се учесницима пленарнe сесијe „Обликовање будућности животне средине у условима климатских промена и недостатка људских ресурсаˮ на  Копаоник бизнис форуму, Триван је изразио задовољство што је тај репрезентативни скуп успешних економиста и привредника – „српски Давос“,  заштиту животне средине препознао и уврстио у програм као тему од значаја за друштвени и привредни напредак.

Указујући да смо у преломној години за решавање вишедеценијских проблема и питања у заштити животне средине, министар је нагласио да је препознавање ове области као изузетно профитабилне и за инвестирање перспективне, од кључног значаја за постизање европских стандарда у животној средини наше земље. Крајем прошле године Србија и Београд су од Уједињених нација и њиховог програма за заштиту животне средине добили организацију велике међународне конференције о иновативним решењима за смањење загађења у јужној и југоисточној Европи, на којој је учествовало преко 20 делегација, што је потврда да је овај потенцијал препознала и међународна заједница. „Овај век ће бити век зелених политика и зелених инвестиција. Што пре то схватимо, то ћемо пре бити у возу за будућност“, истакао је министар.

Да бисмо достигли квалитет животне средине какав је у развијеним земљама Европске уније, али пре свега, да бисмо побољшали квалитет живота наших грађана, у заштиту животне средине у Србији би требало уложити око 15 милијарди евра у наредним годинама, указао је Триван. У првом периоду до 2027. само за системе за прераду отпадних вода у Србији биће потребно око 4,3 милијарде евра, за воду за пиће око 1,5 милијарди евра, а у област отпада мораћемо уложити, како је процењено, милијарду  и тристотине четрдесет четири милиона евра, што чини преко седам милијарди евра неопходних инвестиција. У питању су инвестиције које се могу вратити вишеструко, и допринети подизању привредног, животног, свеукупног друштвеног стандарда. Како је проценио Фискални савет, потребно повећање буџетских издатака за заштиту животне средине износи око 1,2 до 1,4 посто БДП-а (око 500 мил евра). Јавне инвестиције у животну средину у наредним годинама процењују се на 8,5 милијарди евра. „Када је реч о  финансијским капацитетима, укључивање приватног сектора, јавно-приватног партнерства је носећа политика овог министарства“, истакао је Триван.

Наводећи бројне пројекте планиране у различитим секторима заштите животне средине, министар је указао да је потребно размислити о већем укључивању приватних инвестиција и националних извора финансирања, као и да је неопходно да се у потпуности операционализује Зелени фонд. „Не можемо дозволити да будемо земља која најмање издваја за животну средину у региону“ рекао је министар, и додао да је један од предуслова успешног спровођења политика и стратегија у области заштите животне средине и јачање Министарства, повећање његових, не само финансијских, него и кадровских капацитета, уз ангажовање око 200 људи, од чега 100 приправника.

„Главни приоритет Министарства заштите животне средине, што је уједно и главни приоритет Србије, јесте израда пројектно-техничке документације, јер она претходи сваком инвестирању“, рекао је Триван. Ослањајући се на искуства земаља које су прошле истим путем којим иде Србија, потребно је јачати механизам финансирања и помоћи локалним самоуправама у реализацији пројеката заштите животне средине. „Из својих скромних средстава одвојили смо 450 милиона динара ове године за финансирање пројектно-техничке документације локалних самоуправа, и тај конкурс би управо требало да крене. То је почетак замајца којег ћемо имати ове године. Завршавамо преговоре са једном од европских банака о веома повољном кредиту од 200 милиона евра, како би се кренуло у израду пројектно-техничке документације али и реализацију пројеката на које се те документације односе. Ово је моменат преокрета за животну средину Србије“, нагласио је министар.

Закључујући да сви могу заједнички да допринесу да Србија буде чистије и здравије место за живот, министар Триван је позвао привреду, „нарочито домаћу, успешну, да се поново докаже овде где је најпотребнија, најспособнија, и наравно, да заради. „Министарство заштите животне средине нуди јавно-приватна партнерства, нуди подршку, једино не може да понуди Србију која припада свима нама. Ово је прича о Србији“, закључио је Триван.