Press "Enter" to skip to content

Očekuje se pad cene struje za privredu

  • „Cene za domaćinstva se neće menjati, ali izvesno je da će doći do pada cena za komercijalne kupce“, rekao Dušan Živković, v.d. generalnog direktora EPS-a

Izvor: www.politika.rs
Intervju Dušana Živkovića, v.d. generalnog direktora EPS-a, privukao je veliku pažnju privrednika Srbije. Objavlјen je 17. marta u dnevnom listu „Politika“ pod naslovom „Od 1. maja nova metodologija za obračun cene struje privredi“. Deo intervjua prenosimo u celosti.

„Sa Ministarstvom rudarstva i energetike intenzivno radimo na izmeni metodologije kojom će se od 1. maja formirati cena električne energije za komercijalne kupce, odnosno privredu, kako bi ona pratila cene na tržištu. Izvesno je da će doći do pada cena za taj segment kupaca. Ono što je sigurno jeste da u narednom periodu neće biti promena cene za domaćinstva“, kaže u razgovoru za „Politiku” Dušan Živković, v. d. generalnog direktora „Elektroprivrede Srbije” AD.

Prvi čovek EPS-a ističe da će nova metodologija za formiranje cene za komercijalne kupce pružiti mnogo fleksibilnosti jer će se izbeći drastične razlike u odnosu na tržište i u vreme niskih, kao i u vreme visokih cena.

Kolika je trenutna cena na tržištu?

Posle 2022. imamo jednu drugačiju nestabilnost na tržištu koja je dovela do pada cena i velikih fluktuacija na nedelјnom pa čak i na dnevnom nivou. Svakako da to nije podrška razvoju tržišta i prema trenutnim projekcijama, cena megavat-sata na tržištu varira između noćnih perioda, ponekad nešto ispod 70 evra po megavat-satu, ali i večernjih perioda kada na berzama dostigne i 110 evra po megavat-satu. To je za 160 do 200 evra manje u odnosu na ostvarene spot cene u Srbiji u 2022.

Šta će još nova metodologija doneti privredi?

S obzirom na trenutna kretanja na tržištu, privreda može da očekuje korekciju cene električne energije, ali se nadamo i neku cenovnu stabilnost koju bismo postigli upravo tom novom metodologijom. Nova metodologija stvoriće prostor da se prate kretanja na tržištu i to u oba smera, i kod padova, ali i kod skokova cena. Biće mnogo sigurniji i EPS i kupci. Naime, dešavalo se i da cene na tržištu odu na više od 250 evra po megavat-satu, a privreda je tada plaćala maksimalno oko 100 evra. Istovremeno, i privreda će moći da planira svoje troškove i eventualna sredstva, umesto u energiju, usmeri u investicije, inovacije i unapređenje poslovanja.