Press "Enter" to skip to content

Пословне муке ваљевског водовода

  • Због дуга од 43,7 милиона динара Електропривреди Србије ваљевски водовод је био у блокади од 26. маја до 3. јуна, иако му привреда дугује 272, а грађани преко 137 милиона динара

  • О томе је 6. јуна писао портал Kolubarske.rs, текст преносимо у целости

kolubarske.rs
Фото: www.kolubarske.rs
Иван Филиповић, директор ЈКП „Водовод“ Ваљево

Дарија Ранковић, www.kolubarske.rs

Рачун ЈКП „Водовод“ Ваљево је блокирала Електропривреда Србије (ЕПС) због дуга од 43,7 милиона динара. Према подацима Народне банке Србије ЈКП „Водовод“ је био у блокади осам дана, од 26. маја до 3. јуна.

Баш у то време, 30. маја без воде је остао „Крушик“, али због замене затварача, а не због, како се спекулисало, тога што је Водовод искључио ваљевску фабрику због „милионског дуга“, о чему су Kolubarske.rs писале.

Директор ЈКП „Водовод“ Ваљево Иван Филиповић је потврдио за Kolubarske.rs да је рачун предузећа био у блокади, али су исплатили дуг и скинули блокаду. Флиповић додаје да „Водовод“ ЕПС-у укупно дугује око 71 милион динара и да тај дуг датира још из 2012. године.

И док је ЕПС блокадом рачуна ваљевском јавном предузећу успео да наплати део својих потраживања, ЈКП „Водовод“ већ годинама муку мучи са дуговањима корисника услуга која утичу на нормално функционисање и пословање предузећа.

Према подацима за 2021. годину, ваљевска привреда за воду и канализацију дугује близу 272 милиона динара, од тога сумњива и спорна потраживања износе 47,9 милиона. Већ годинама највећу дужник је ХК „Крушик“, чији је укупан дуг 106 милиона динара, а прошле године су ЈКП „Водовод“ и „Крушик“ потписали споразум о репрограму дуга на период од пет година. Поред ваљевске војне фабрике највећи дужник је „Слога“ АД Ваљево, над којом се спороводи унапред припремљен план реорганизације (УППР), са дугом од преко 12 милиона динара. Филиповић наводи да су међу дужницима и фирме које су у стечају или су им рачуни више година у блокади, попут предузећа „Стефил“ и „Вапек“, тако да та потраживања нису наплатива.

Укупна дуговања привреде на Дивчибарама износе око 26,5 милиона динара, највећи дужник на Дивчибарама је „Вујић Дивчибаре“ ХТД са дугом од око 25 милиона.

Дуг грађана Ваљева за услугу воде и канализације износи око 137,2 милиона динара, од тога сумњива и спорна потраживања су 51 милион, док је дуг грађана на Дивчибарама око 4,7 милиона, на спорна потраживања се односи 1,3 милиона динара.

ЈКП „Водовод“ Ваљево је 2021. завршило са губитком од 61,4 милиона динара, пише у извештају о реализацији Програма пословања ЈКП „Водовод“ за 2021. годину.

Нове више цене

Цене услуга ЈКП „Водовод“ нису мењане од септембра 2016, а истовремено су значајно повећане цене струје, горива, хемикалија, материјала… Отуда је ЈКП „Водовод“ затражио сагласност Градске управе за повећање цена својих услуга за 10 до 32 посто, као и сагласност на захтев да грађани убудуће плаћају и услугу пречишћавања отпадних вода.

ЈКП „Водовод“ од корисника није наплаћивало услугу пречишћавања отпадних вода, него само услугу прикупљања и одвођења отпадних вода. „Успостављањем услуге-пречишћавање отпадних вода биће обезбеђено поштовање принципа да онај ко генерише отпад мора платити трошкове његове прераде. Наплатом ове услуге, осим обезбеђења услова за даље обављање ове делатности, добиће се новац неопходан за текуће одржавање постројења“, пише у захтеву достављеном пре скоро месец дана Градској управи.

Директор ЈКП „Водовод“ Иван Филиповић каже да прерада отпадних вода на годишњем нивоу кошта око 106 милиона динара. „Наплатом услуге пречишћавања отпадних вода покрићемо тај трошак, а уз повећање цене наших услуга, имаћемо средства за нову опрему и нећемо доћи у овакву ситуацију да нам буде блокиран рачун. Циљ нам је да грађанима пружимо што квалитетнију услугу, а да притом не послујемо са губитком, што са овим повећањем цене наших услуга можемо да постигнемо“, поручио је Филиповић.

Предлог за повећање цена услуга ЈКП „Водовод“ за 10 до 32 посто, као и да грађани услугу пречишћавања отпадних вода убудуће плаћају 26,21 динар за кубни метар, биће на седници Скупштине града која ће бити одржана крајем јуна.

Рачун за воду око 200, за смеће преко 400 динара

Грађани услугу воде и канализације плаћају по потрошњи, док услугу изношења и депоновања смећа плаћају по квадратури стамбеног простора. Тако многи корисници имају веће рачуне за смеће него за воду. Примера ради рачун за изношење и депоновање смећа за стан са једним чалном у домаћинству износи 460 динара, док рачун за воду и канализацију износи око 200 динара. Нешто мања разлика је за рачуне трочлане породице која живи у породичној кући: за смеће месечно издваја око 500 динара, док услуга воде и канализације кошта око 400 динара.