Svetski dan voda

Pod sloganom „Budi promena“ (Be the Change) Organizacija ujedinjenih nacija obeležava ovogodišnji Dan voda, 22. mart, pozivajući sve države, institucije, organizacije i svakog pojedinca da pruže doprinos ubrzanju promena za ostvarenje zajedničkih cilјeva. „Nije važno koliko je promena mala ili velika, svaka je dobrodošla“, kaže se u promociji ovogodišnjeg slogana.

Zajednički cilјevi definisani su u Agendi 2030, koja uklјučuje tri dimenzije održivog razvoja: ekonomski rast, socijalnu inkluziju i zaštitu životne sredine. Dokument je usvojen na samitu Ujedinjenih nacija 2015. U njegovoj izradi i usvajanju učestvovala je i Vlada Srbije. Činilo se da je 15 godina realan rok za dostizanje ukupno 17 cilјeva. Da ne nabrajamo sve, podsetićemo na neke: svet bez siromaštva i gladi, smanjenje nejednakosti, mir, pravda i snažne institucije, dostojanstven rad i ekonomski rast… Šesti cilј Agende je „čista voda i sanitarni uslovi – za sve“.

Osam godina posle usvajanja Agende kao univerzalne strategije, OUN poziva sve države potpisnice i svakog pojedinca da se angažuju na ubrzavanju promena. Jer, 2030. je sve bliže, a zacrtani cilјevi su veoma daleko od ostvarenja. Kako u drugim sferama, tako i u oblasti proizvodnje i distribucije zdravstveno ispravne vode za piće i usluga kanalizacije i sanitacije.