Press "Enter" to skip to content

Svetski dan voda

  • Dostupnost dovolјnih količina zdravstveno ispravne vode za piće preduslov je razvoja društva i oslonac mira i stabilnosti u svetu

Water 2024

Pod sloganom „Voda za mir“ (Water for Peace) Organizacija ujedinjenih nacija (OUN)  obeležava ovogodišnji Dan voda, 22. mart, upozoravajući da voda može biti oslonac  mira i blagostanja, ali i razlog najrazličitijih sukoba.

U delovima sveta koji su već zahvaćeni ratnim sukobima, lјudi su izloženi strašnim patnjama zbog nedostatka vode za piće i sve zagađenijih lokalnih voda iz kojih se šire najraznovrsnije zaraze, koje prete da postanu izvori novih sukoba.

Ostatak sveta, koji nije direktno zahvaćen ratnim sukobima, ima priliku da vodu pretvori u instrument mira, razvoja i blagostanja. Ujedinjene nacije podsećaju da voda ne poznaje granice i da preko tri milijarde lјudi zavisi od voda koje protiču kroz više zemalјa. Navodeći da preko 150 zemalјa sa susedima deli reke, jezera i druge izvore, OUN ističe da su samo 24 države međusobno pravno regulisale korišćenje zajedničkih vodnih dobara.

U uslovima klimatskih promena, rasta stanovništva i masovnih migracija, apeluje se na razvoj saradnje, posebno u oblasti zaštite i očuvanja ovog dragocenog resursa, koji je uslov života i razvoja društva, ali – nije neiscrpan.