Press "Enter" to skip to content

Очекује се пад цене струје за привреду

  • „Цене за домаћинства се неће мењати, али извесно је да ће доћи до пада цена за комерцијалне купце“, рекао Душан Живковић, в.д. генералног директора ЕПС-а

Извор: www.politika.rs
Интервју Душана Живковића, в.д. генералног директора ЕПС-а, привукао је велику пажњу привредника Србије. Објављен је 17. марта у дневном листу „Политика“ под насловом „Од 1. маја нова методологија за обрачун цене струје привреди“. Део интервјуа преносимо у целости.

„Са Министарством рударства и енергетике интензивно радимо на измени методологије којом ће се од 1. маја формирати цена електричне енергије за комерцијалне купце, односно привреду, како би она пратила цене на тржишту. Извесно је да ће доћи до пада цена за тај сегмент купаца. Оно што је сигурно јесте да у наредном периоду неће бити промена цене за домаћинства“, каже у разговору за „Политику” Душан Живковић, в. д. генералног директора „Електропривреде Србије” АД.

Први човек ЕПС-а истиче да ће нова методологија за формирање цене за комерцијалне купце пружити много флексибилности јер ће се избећи драстичне разлике у односу на тржиште и у време ниских, као и у време високих цена.

Колика је тренутна цена на тржишту?

После 2022. имамо једну другачију нестабилност на тржишту која је довела до пада цена и великих флуктуација на недељном па чак и на дневном нивоу. Свакако да то није подршка развоју тржишта и према тренутним пројекцијама, цена мегават-сата на тржишту варира између ноћних периода, понекад нешто испод 70 евра по мегават-сату, али и вечерњих периода када на берзама достигне и 110 евра по мегават-сату. То је за 160 до 200 евра мање у односу на остварене спот цене у Србији у 2022.

Шта ће још нова методологија донети привреди?

С обзиром на тренутна кретања на тржишту, привреда може да очекује корекцију цене електричне енергије, али се надамо и неку ценовну стабилност коју бисмо постигли управо том новом методологијом. Нова методологија створиће простор да се прате кретања на тржишту и то у оба смера, и код падова, али и код скокова цена. Биће много сигурнији и ЕПС и купци. Наиме, дешавало се и да цене на тржишту оду на више од 250 евра по мегават-сату, а привреда је тада плаћала максимално око 100 евра. Истовремено, и привреда ће моћи да планира своје трошкове и евентуална средства, уместо у енергију, усмери у инвестиције, иновације и унапређење пословања.