Press "Enter" to skip to content

Реформе у сектору вода

  • У Привредној комори Србије данас је промовисан пројекат „ЕУ подршка реформама у сектору вода“

  • Дамир Кондић, помоћник директора новосадског водовода, биће представник нашег удружења у радној групи која ће пратити реализацију пројекта

Фото: www.ep-entel.com
Фото: www.ep-entel.com

У каквом је стању сектор водних услуга? Шта треба урадити да буде бољи и како за ту сврху реформисати јавна комунална предузећа водовода и канализације? На ова и низ сличних питања одговоре ће дати прва компонента овог великог пројекта. Друга компонента ће се бавити успостављањем тарифне методологије и регулаторног система водних тарифа.

Вредност пројекта је милион и осамсто хиљада евра, а реализује се уз подршку српских министарстава финансија, пољопривреде, шумарства и водопривреде, као и Делегације Европске уније у Србији. Високи представници ових институција и Удружења за комуналне делатности Привредне коморе Србије (ПКС), на данашњој промоцији поздравили су присутне у великој сали ПКС. Како је саопштено, главни корисник Пројекта биће Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде – Републичка дирекција за воде.

Дамир Кондић
Дамир Кондић

Пројектне активности се финансирају средствима IPA фондова, почле су крајем јануара ове године, а трајаће 24 месеца. Републичка дирекција за воде је крајем фебруара формирала Радну групу за праћење Пројекта. Представник нашег удружења у овој радној групи биће Дамир Кондић, помоћник директора за комерцијалне и финансијске послове новосадског водовода.

Пројектним активностима је предвиђено да се анализира организација и функционисање сектора водних услуга и да се, на основу тога, изради предлог реорганизације јавних комуналних предузећа водовода и канализације. Сврха реорганизације која ће бити предложена је да се обезбеди потребан ниво техничко-технолошке опремљености, као и организационе и кадровске оспособљености предузећа, да би се постигли одговарајући стандарди у пружању услуга снабдевања водом за пиће и одвођења отпадних вода. Осим тога, један од очекиваних резултата Пројекта је предлог за увођење нове тарифне методологије и регулаторне функције у овој области.

Пројекат спроводи Eptisa Servicios de Ingenieria S.L. (ES) у конзорцијуму са Eptisa Southeast Europe d.o.o. (RS).