Press "Enter" to skip to content

Апел Влади Србије

  • Прекjуче, на 11. седници Скупштине Удружења, због најављеног драстичног поскупљења струје и енергената, усвојен је Апел Влади за хитно предузимање мера за пословни опстанак предузећа водовода и канализације
  • Данас смо том апелу прикључили нову тему: неким водоводима су стигла извршна решења за плаћање вишемилионске накнаде за заштиту животне средине!
Фото: www.vodovodsm.rs
Фото: www.vodovodsm.rs

Поскупљење струје и енергената, као и низ других изузетно тешких услова пословања, довели су предузећа водовода на ивицу пословног опстанка. О томе се дискутовало на недавној седници Управног одбора. Том приликом закључено је да се предузму одговарајуће мере, па је Скупштина Удружења на хитној електронској седници, поред осталог, усвојила Апел Влади Србије са предлогом хитних мера за побољшање положаја предузећа водовода и канализације. Текст Апела можете прочитати овде, или у рубрици „Иницијативе“.

Али, у међувремену од само неколико дана, неким нашим члановима стигла су извршна решења Министарства за заштиту животне средине, која су изазвала – мук. Тако је, на пример, новосадском водоводу за плаћање накнаде за заштиту животне средине за 2020. годину на плаћање стигло – 888.603.918,24 динара!!! За исту накнаду и исти период лесковачком водоводу је стигао рачун на скоро 180 милиона, лозничком на преко 60 милиона динара.

Пошто су решења коначна и против њих се не може покренути управни поступак, предузећима водовода остаје да плате и ставе кључ у браву, а то све – по закону. Наравно, ову тему смо придружили Апелу, у нади да ће држава пронаћи неко решење за спас српских водовода. Ако је раст цена струје и енергената условљен кретањима на светском тржишту, надамо се да висину и наплату накнада за заштиту животне средине можемо сами да регулишемо.

Апел је поштом упућен Кабинету Председнице Владе. Поред тога, електронском поштом је достављен Влади, министарствима одбране, унутрашњих послова (Сектору за ванредне ситуације), финансија, пољопривреде, шумарства и водопривреде (Републичкој дирекцији за воде), заштите животне средине (Агенцији за заштиту животне средине), грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, државне управе и локалне самоуправе, као и Привредној комори Србије (Удружењу за комуналне делатности).