Press "Enter" to skip to content

Apel Vladi Srbije

  • Prekjuče, na 11. sednici Skupštine Udruženja, zbog najavlјenog drastičnog poskuplјenja struje i energenata, usvojen je Apel Vladi za hitno preduzimanje mera za poslovni opstanak preduzeća vodovoda i kanalizacije
  • Danas smo tom apelu priklјučili novu temu: nekim vodovodima su stigla izvršna rešenja za plaćanje višemilionske naknade za zaštitu životne sredine!
Foto: www.vodovodsm.rs
Foto: www.vodovodsm.rs

Poskuplјenje struje i energenata, kao i niz drugih izuzetno teških uslova poslovanja, doveli su preduzeća vodovoda na ivicu poslovnog opstanka. O tome se diskutovalo na nedavnoj sednici Upravnog odbora. Tom prilikom zaklјučeno je da se preduzmu odgovarajuće mere, pa je Skupština Udruženja na hitnoj elektronskoj sednici, pored ostalog, usvojila Apel Vladi Srbije sa predlogom hitnih mera za pobolјšanje položaja preduzeća vodovoda i kanalizacije. Tekst Apela možete pročitati ovde, ili u rubrici „Inicijative“.

Ali, u međuvremenu od samo nekoliko dana, nekim našim članovima stigla su izvršna rešenja Ministarstva za zaštitu životne sredine, koja su izazvala – muk. Tako je, na primer, novosadskom vodovodu za plaćanje naknade za zaštitu životne sredine za 2020. godinu na plaćanje stiglo – 888.603.918,24 dinara!!! Za istu naknadu i isti period leskovačkom vodovodu je stigao račun na skoro 180 miliona, lozničkom na preko 60 miliona dinara.

Pošto su rešenja konačna i protiv njih se ne može pokrenuti upravni postupak, preduzećima vodovoda ostaje da plate i stave klјuč u bravu, a to sve – po zakonu. Naravno, ovu temu smo pridružili Apelu, u nadi da će država pronaći neko rešenje za spas srpskih vodovoda. Ako je rast cena struje i energenata uslovlјen kretanjima na svetskom tržištu, nadamo se da visinu i naplatu naknada za zaštitu životne sredine možemo sami da regulišemo.

Apel je poštom upućen Kabinetu Predsednice Vlade. Pored toga, elektronskom poštom je dostavlјen Vladi, ministarstvima odbrane, unutrašnjih poslova (Sektoru za vanredne situacije), finansija, polјoprivrede, šumarstva i vodoprivrede (Republičkoj direkciji za vode), zaštite životne sredine (Agenciji za zaštitu životne sredine), građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, državne uprave i lokalne samouprave, kao i Privrednoj komori Srbije (Udruženju za komunalne delatnosti).