Press "Enter" to skip to content

Еколошка системска грешка

  • Министарство за заштиту животне средине упутило је нашим члановима извршна решења са вишемилионским износима накнаде за заштиту животне средине

  • Како ће се српски водоводи спасити завршног ударца овог „еколошког маља“ – наплате таксе која ће им блокирати рачуне?

Фото: www.037info.net

Примена Закона о накнадама за коришћење јавних добара, усвојеног 2018. по хитном поступку, прети да блокира рад српских водовода – по кратком поступку. Судећи по извршним решењима Министарства за заштиту животне средине, предузећа водовода су велики загађивачи, нарочито опасни у време јаких киша, када се огромне количине отпадних вода канализацијом изливају у реципијенте.

Према до сада приспелим решењима, међу нашим члановима највећу еколошку опасност представља предузеће водовода Новог Сада, европске престонице културе, које на име накнаде за заштиту животне средине за 2020. треба да плати 888.603.918,24 динара !!! Ако дође до наплате те суме, уследиће блокада рачуна, па држава неће имати од кога да наплати таксу за 2021. и све долазеће године. Иста судбина чека и друга предузећа водовода, иако су суме у решењима знатно ниже. Ипак, у свим случајевима су довољно високе да блокирају рад и пословни опстанак.

Споменута решења стизала су водоводима између 11. и 15. априла, баш у време када је наше удружење 13. априла упутило хитан апел Влади, тражећи да се пронађе решење за превазилажење проблема насталих поскупљењем струје и енергената. Нашим члановима се то поскупљење чинило као аларм неодложног почетка борбе за пословни опстанак. На наш апел нико из државе није одговорио. Али, по оној народној „увек може горе“ – стигла су извршна решења за еколошку таксу, која су, попут маља, закуцала све друге активности.

То је био разлог јучерашњег хитног састанка у Привредној комори Србије (ПКС), сазваног на предлог Удружења за комуналне делатности ПКС. Састанку су присуствовали званичници министарстава финансија и заштите животне средине, са једне стране, и предузећа водовода и канализације, са друге.

Ни после дужих разговора није постигнут договор који би био макар сламка спаса. „Између редова“ се могло чути да методологија обрачуна висине накнада – није добра. Предузећима водовода је сугерисано да спас потраже на суду (!) и изложе се новим трошковима. С обзиром да су решења извршна, водоводима остаје да стрепе не само за своју судбину, већ и за судбину свих грађана које снабдевају водом за пиће и свих градова чије отпадне воде одводе.

Небојша Јаковљевић, председник Скупштине нашег удружења и директор крагујевачког водовода, предао је званичницима министарстава анализу у којој је, поред осталог, предочена грешка у обрачуну. Анализу ЈКП „Водовод и канализација“ Крагујевац можете погледати овде.