Press "Enter" to skip to content

Ekološka sistemska greška

  • Ministarstvo za zaštitu životne sredine uputilo je našim članovima izvršna rešenja sa višemilionskim iznosima naknade za zaštitu životne sredine

  • Kako će se srpski vodovodi spasiti završnog udarca ovog „ekološkog malјa“ – naplate takse koja će im blokirati račune?

Foto: www.037info.net

Primena Zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara, usvojenog 2018. po hitnom postupku, preti da blokira rad srpskih vodovoda – po kratkom postupku. Sudeći po izvršnim rešenjima Ministarstva za zaštitu životne sredine, preduzeća vodovoda su veliki zagađivači, naročito opasni u vreme jakih kiša, kada se ogromne količine otpadnih voda kanalizacijom izlivaju u recipijente.

Prema do sada prispelim rešenjima, među našim članovima najveću ekološku opasnost predstavlјa preduzeće vodovoda Novog Sada, evropske prestonice kulture, koje na ime naknade za zaštitu životne sredine za 2020. treba da plati 888.603.918,24 dinara !!! Ako dođe do naplate te sume, uslediće blokada računa, pa država neće imati od koga da naplati taksu za 2021. i sve dolazeće godine. Ista sudbina čeka i druga preduzeća vodovoda, iako su sume u rešenjima znatno niže. Ipak, u svim slučajevima su dovolјno visoke da blokiraju rad i poslovni opstanak.

Spomenuta rešenja stizala su vodovodima između 11. i 15. aprila, baš u vreme kada je naše udruženje 13. aprila uputilo hitan apel Vladi, tražeći da se pronađe rešenje za prevazilaženje problema nastalih poskuplјenjem struje i energenata. Našim članovima se to poskuplјenje činilo kao alarm neodložnog početka borbe za poslovni opstanak. Na naš apel niko iz države nije odgovorio. Ali, po onoj narodnoj „uvek može gore“ – stigla su izvršna rešenja za ekološku taksu, koja su, poput malјa, zakucala sve druge aktivnosti.

To je bio razlog jučerašnjeg hitnog sastanka u Privrednoj komori Srbije (PKS), sazvanog na predlog Udruženja za komunalne delatnosti PKS. Sastanku su prisustvovali zvaničnici ministarstava finansija i zaštite životne sredine, sa jedne strane, i preduzeća vodovoda i kanalizacije, sa druge.

Ni posle dužih razgovora nije postignut dogovor koji bi bio makar slamka spasa. „Između redova“ se moglo čuti da metodologija obračuna visine naknada – nije dobra. Preduzećima vodovoda je sugerisano da spas potraže na sudu (!) i izlože se novim troškovima. S obzirom da su rešenja izvršna, vodovodima ostaje da strepe ne samo za svoju sudbinu, već i za sudbinu svih građana koje snabdevaju vodom za piće i svih gradova čije otpadne vode odvode.

Nebojša Jakovlјević, predsednik Skupštine našeg udruženja i direktor kragujevačkog vodovoda, predao je zvaničnicima ministarstava analizu u kojoj je, pored ostalog, predočena greška u obračunu. Analizu JKP „Vodovod i kanalizacija“ Kragujevac možete pogledati ovde.