Press "Enter" to skip to content

Izmene smernica za planiranje poslovanja

  • Na prekjučerašnjoj sednici Vlada je, pored ostalog, usvojila izmene i dopune smernica koje se odnose na planiranje rasta zarada i zapošlјavanja

  • Prethodna rešenja su komunalnom sektoru zadavala veliku glavobolјu, ali još uvek se ne može sagledati da li će je poslednje novine izlečiti ili samo ublažiti

Na sednici 23. novembra Vlada je donela Uredbu o izmeni i dopuni Uredbe o utvrđivanju elemenata godišnjeg programa poslovanja za 2024, odnosno trogodišnjeg programa poslovanja za period 2024-2026. javnih preduzeća i drugih oblika organizovanja koji obavlјaju delatnost od opšteg interesa.

Nova uredba donosi dve važne promene u delu Smernica koji se odnosi na planiranje zarada i zapošlјavanja. Prethodna rešenja donosila su obavezu planiranja rasta zarada najviše za 10 posto, uz poštovanje obaveze iz Zakona o radu na osnovu koje je minimalna zarada porasla za 17,8 procenata!

Zahvalјujući inicijativi kolega iz Poslovnog udruženja komunalnih preduzeća Komdel, koju smo snažno podržali, Vlada je usvojila izmene i dopune Smernica, koje bi trebalo da olakšaju muke planerima poslovanja u komunalnom sektoru. Ostaje da vidimo da li će ove promene uspeti da otklone teškoće planskog procesa.

Informaciju Komdela o izmenama i dopunama Smernica sa detalјnim obrazloženjima možete pogledati ovde.