Press "Enter" to skip to content

О платама у предузећима водовода

  • Синдикална организација Београдског водовода јуче је упутила допис Министру финансија којим апелује на доношење стратешких решења којима би се комуналне делатности коначно одлепила са дна друштвеног вредновања.
Vodovod - Uzice
Фото: www.infoera.rs
„Због драстичног смањења распона између највиших и најнижих зарада, ближимо се ситуацији у којој ће практично сви запослени примати минималну зараду, или износе близу минималне зараде“, каже се у допису Министру

Ових дана запослени у предузећима водовода и другим предузећима која се баве комуналним делатностима нестрпљиво очекују исплату давно договорене солидарне помоћи, дефинисане као облик компензације за веома ниске зараде. На основу анкете спроведене у 354 предузећа, како је наведено у допису синдикалаца Београдског водовода, договорена солидарна помоћ није исплаћена у 89 одсто случајева. Недостајала је сагласност оснивача, локалних самоуправа.

Закон о привременом уређивању основице за обрачун и исплату зарада престао је да важи 1. јануара ове године, па тако више не постоји ниједан пропис који ограничава обрачун и исплату зарада у овој области. С обзиром на вишегодишње замрзавање зарада комуналаца, као и на чињеницу да су друге гране редовно добијале повећање, синдикалци апелују да се положај ове области што пре стратешки реши. За почетак да се исплати договорена солидарна помоћ, али да се не заврши на томе.

У нашој области ради преко 60 хиљада радника, дању, ноћу, недељама, у време празника. Услуге ових предузећа користе апсолутно сви грађани. Не треба подсећати да је снабдевање здравствено исправном водом за пиће и одвођење отпадних вода предуслов очувања здравља људи и развоја свих других области друштвеног живота. О томе сведоче висока признања која су предузећа водовода добила за пожртвован рад у условима пандемије. Пожртвовано су радили сви у тим предузећима, и руководиоци, и радници. Време је да се вредновање њиховог рада стратешки реши и поправи, подсећају синдикалци.

Допис Синдикалне организације Београдског водовода можете прочитати овде.