Press "Enter" to skip to content

O platama u preduzećima vodovoda

  • Sindikalna organizacija Beogradskog vodovoda juče je uputila dopis Ministru finansija kojim apeluje na donošenje strateških rešenja kojima bi se komunalne delatnosti konačno odlepila sa dna društvenog vrednovanja.
Foto: www.infoera.rs
„Zbog drastičnog smanjenja raspona između najviših i najnižih zarada, bližimo se situaciji u kojoj će praktično svi zaposleni primati minimalnu zaradu, ili iznose blizu minimalne zarade“, kaže se u dopisu Ministru

Ovih dana zaposleni u preduzećima vodovoda i drugim preduzećima koja se bave komunalnim delatnostima nestrplјivo očekuju isplatu davno dogovorene solidarne pomoći, definisane kao oblik kompenzacije za veoma niske zarade. Na osnovu ankete sprovedene u 354 preduzeća, kako je navedeno u dopisu sindikalaca Beogradskog vodovoda, dogovorena solidarna pomoć nije isplaćena u 89 odsto slučajeva. Nedostajala je saglasnost osnivača, lokalnih samouprava.

Zakon o privremenom uređivanju osnovice za obračun i isplatu zarada prestao je da važi 1. januara ove godine, pa tako više ne postoji nijedan propis koji ograničava obračun i isplatu zarada u ovoj oblasti. S obzirom na višegodišnje zamrzavanje zarada komunalaca, kao i na činjenicu da su druge grane redovno dobijale povećanje, sindikalci apeluju da se položaj ove oblasti što pre strateški reši. Za početak da se isplati dogovorena solidarna pomoć, ali da se ne završi na tome.

U našoj oblasti radi preko 60 hilјada radnika, danju, noću, nedelјama, u vreme praznika. Usluge ovih preduzeća koriste apsolutno svi građani. Ne treba podsećati da je snabdevanje zdravstveno ispravnom vodom za piće i odvođenje otpadnih voda preduslov očuvanja zdravlјa lјudi i razvoja svih drugih oblasti društvenog života. O tome svedoče visoka priznanja koja su preduzeća vodovoda dobila za požrtvovan rad u uslovima pandemije. Požrtvovano su radili svi u tim preduzećima, i rukovodioci, i radnici. Vreme je da se vrednovanje njihovog rada strateški reši i popravi, podsećaju sindikalci.

Dopis Sindikalne organizacije Beogradskog vodovoda možete pročitati ovde.