Press "Enter" to skip to content

Rešavanje problema sa vodom za piće u Zrenjaninu

  • U Vladi Srbije, u prisustvu premijerke Ane Brnabić, 6. jula je potpisan ugovor o realizaciji projekta prečišćavanja vode za piće

  • Kako je najavlјeno, 95 hilјada Zrenjaninaca će u prvom kvartalu 2023. dobiti tehnički ispravnu vodu, a u prvom kvartalu 2024. i zdravstveno ispravnu vodu za piće

Izvor: www.srbija.gov.rs

Зрењанин
Direktor kompanije “Metito” Rami Gandur, gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura i v.d. direktora JKP “Vodovod i kanalizacija” Zrenjanin Predrag Bodiroga (na slici sleva na desno) u Vladi Srbije su potpisali ugovor o realizaciji projekta prečišćavanja vode za piće

Premijerka je istakla da je Vlada Srbije pomogla da se reši višedecenijski problem sa vodom za piće grada Zrenjanina, dodavši da je problem rešen na jedini mogući način, a to je javno-privatno partnerstvo.
Prema njenim rečima, prethodni vlasnik fabrike za proizvodnju vode bila je privatna kompanija, pa Vlada nije mogla svojim sredstvima da reši ovu situaciju.
„Našli smo pouzdanog privatnog partnera koji ima sredstva, znanje, tehnologiju i profesionalnost u kompaniji „Metito“, koja je jedan od globalnih lidera u tehnologiji proizvodnje vode za piće i preradi otpadnih voda“, rekla je premijerka.
Predsednica Vlade je izrazila zahvalnost Erste banci koja je pomogla da se dođe do tog rešenja tako što je, zajedno sa Vladom, tražila pravog partnera za taj posao.
„Ovo je najznačajniji trenutak u ovom teškom projektu obezbeđivanja vode za piće građanima Zrenjanina i skidanja zabrane upotrebe vode, koja je uvedena pre više decenija“, naglasila je ona.
Premijerka je izrazila nadu da će stanovnici Zrenjanina u prvom kvartalu 2023. godine dobiti tehnički ispravnu vodu, a u prvom kvartalu 2024. i vodu za piće.
Ona je objasnila da je „Metito“ otkupio postojeće postrojenje za 3,5 miliona evra i da će u projekat dobijanja čiste pijaće vode za 95 hilјada stanovnika grada Zrenjanina uložiti još 18 miliona evra.
Predsednica Vlade je objasnila da će po okončanju projekta, pijaću vodu dobiti stanovnici u centralnom gradskom jezgru i delu grada oko njega, a da gradska uprava treba dalјe da razgovara o novim vodoizvorištima, kako bi i sva sela na teritoriji Zrenjanina dobila pijaću vodu.
„Na taj način bismo stavili tačku na ovaj problem, kao što radimo i u Kikindi, gde je pijaća voda, takođe, dugotrajan problem“, naglasila je Brnabić.
Predsednica Vlade je navela da će „Metito“ u narednih 25 godina upravlјati postrojenjem i investirati u njega, nakon čega će ono postati vlasništvo grada.
Ona je najavila i da će Vlada paralelno sa ovim poslom uložiti 510 miliona dinara u sanaciju vodovodne mreže i zamenu azbestnih cevi u Zrenjaninu, kako bi voda koju će građani dobiti u svojim domovima bila istog kvaliteta kao ona na izlazu iz fabrike vode.
Gradonačelnik Zrenjanina, Simo Salapura, ocenio je da je potpisivanjem ovog ugovora načinjen veliki korak ka rešavanju problema sa kojim prethodne generacije nisu uspele da se izbore, dodavši da je to što je Vlada podržala ovaj projekat dodatna garancija da će on biti uspešno realizovan.
Direktor „Metite“ Rami Gandur je naveo da je ova kompanija imala više od tri hiljade sličnih složenih projekata u svetu, pri čemu je izrazio zahvalnost premijerki Brnabić, Evropskoj uniji i drugima koji su se uklјučili u ovaj projekat u Zrenjaninu.
On je izrazio uverenje da će rešenje koje će ta kompanija primeniti biti funkcionalno, kako bi se u bliskoj budućnosti obezbedila najkvalitetnija voda.