Press "Enter" to skip to content

Решавање проблема са водом за пиће у Зрењанину

  • У Влади Србије, у присуству премијерке Ане Брнабић, 6. јула је потписан уговор о реализацији пројекта пречишћавања воде за пиће

  • Како је најављено, 95 хиљада Зрењанинаца ће у првом кварталу 2023. добити технички исправну воду, а у првом кварталу 2024. и здравствено исправну воду за пиће

Извор: www.srbija.gov.rs

Извор: www.srbija.gov.rs
Директор компаније “Метито” Рами Гандур, градоначелник Зрењанина Симо Салапура и в.д. директора ЈКП “Водовод и канализација” Зрењанин Предраг Бодирога (на слици слева на десно) у Влади Србије су потписали уговор о реализацији пројекта пречишћавања воде за пиће

Премијерка је истакла да је Влада Србије помогла да се реши вишедеценијски проблем са водом за пиће града Зрењанина, додавши да је проблем решен на једини могући начин, а то је јавно-приватно партнерство.
Према њеним речима, претходни власник фабрике за производњу воде била је приватна компанија, па Влада није могла својим средствима да реши ову ситуацију.
„Нашли смо поузданог приватног партнера који има средства, знање, технологију и професионалност у компанији „Метито“, која је један од глобалних лидера у технологији производње воде за пиће и преради отпадних вода“, рекла је премијерка.
Председница Владе је изразила захвалност Ерсте банци која је помогла да се дође до тог решења тако што је, заједно са Владом, тражила правог партнера за тај посао.
„Ово је најзначајнији тренутак у овом тешком пројекту обезбеђивања воде за пиће  грађанима Зрењанина и скидања забране употребе воде, која је уведена пре више деценија“, нагласила је она.

Премијерка је изразила наду да ће становници Зрењанина у првом кварталу 2023. године добити технички исправну воду, а у првом кварталу 2024. и воду за пиће.
Она је објаснила да је „Метито“ откупио постојеће постројење за 3,5 милиона евра и да ће у пројекат добијања чисте пијаће воде за 95 хиљада становника града Зрењанина уложити још 18 милиона евра.
Председница Владе је објаснила да ће по окончању пројекта, пијаћу воду добити становници у централном градском језгру и делу града око њега, а да градска управа треба даље да разговара о новим водоизвориштима, како би и сва села на територији Зрењанина добила пијаћу воду.
„На тај начин бисмо ставили тачку на овај проблем, као што радимо и у Кикинди, где је пијаћа вода, такође, дуготрајан проблем“, нагласила је Брнабић.
Председница Владе је навела да ће „Метито“ у наредних 25 година управљати постројењем и инвестирати у њега, након чега ће оно постати власништво града.
Она је најавила и да ће Влада паралелно са овим послом уложити 510 милиона динара у санацију водоводне мреже и замену азбестних цеви у Зрењанину, како би вода коју ће грађани добити у својим домовима била истог квалитета као она на излазу из фабрике воде.
Градоначелник Зрењанина, Симо Салапура, оценио је да је потписивањем овог уговора начињен велики корак ка решавању проблема са којим претходне генерације нису успеле да се изборе, додавши да је то што је Влада подржала овај пројекат додатна гаранција да ће он бити успешно реализован.
Директор „Метите“ Рами Гандур је навео да је ова компанија имала више од три хиљаде  сличних сложених пројеката у свету, при чему је изразио захвалност премијерки Брнабић, Европској унији и другима који су се укључили у овај пројекат у Зрењанину.
Он је изразио уверење да ће решење које ће та компанија применити бити функционално, како би се у блиској будућности обезбедила најквалитетнија вода.