Press "Enter" to skip to content

Стање сектора вода Србије

  • „Предузећа водовода су у декаденцији, данас имамо оно што смо имали пре 50 година, само је све то пола века старије, а немамо довољно стручних кадрова и средстава за одржавање“, оценио је Небојша Јаковљевић, председник Скупштине нашег удружења

  • „Ако се комунални сектор хитно не унапреди, доживеће клиничку смрт“, рекао је Далибор Јокнић, секретар Удружења за комуналне делатности ПКС

Фото: www.vikns.rs
Фото: www.vikns.rs

„Основни проблем сектора вода и целог комуналног сектора је што није у фокусу министарстава, како у погледу прецизирања надлежности, тако и у домену оперативног функционисања“, рекао је Далибор Јокнић. „Сектор није perpetuum mobile, јер не постоји механизам који може бесконачно да ради сам по себи. Зато се залажемо за оснивање Владине канцеларије која би се бавила његовим статусом и развојем. Ако се хитно не унапреди, доживеће клиничку смрт“.

Анализа стања сектора од 2015. до 2021. саопштена је прекјуче, 27. јуна, у Привредној комори Србије (ПКС), на радионици коју је организовало Удружење за технологију воде и санитарно инжењерство. Том приликом чули су се закључци који се готово не разликују од оних које годинама понављамо на свим скуповима. Сектор више не стагнира већ назадује, пати од недостатака инвестиција и технолошких унапређења, одговарајућих стручних кадрова, нерешеног тарифног система који, са ценом воде као социјалном категоријом, не омогућава ни пристојно одржавање система… Пати и од честих промена управљачких тимова са просечним трајањем мандата директора од само 2,7 година. Детаљније информације можете пронаћи у презентацији „Стање сектора вода у периоду 2015-2021“, која је саопштена на споменутом скупу.

„Овај извештај Удружења за технологију воде и санитарно инжењерство је веома значајан и волели бисмо да се у наредном периоду унапреди софтверским решењима која би допринела да подаци буду доступни у реалном времену, или бар са минималним кашњењем“, рекла је Биљана Миладиновић-Стојановић, саветница у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, које подржава пројекат. „До тада, ипак имамо извештаје који су драгоцени, јер аргументовано могу да укажу на проблеме које треба хитно решавати“.

Поред овог, на скупу је саопштен извештај о пројекту „ЕУ подршка реформама у сектору вода“, од кога сви много очекујемо. Саопштио га је Ненад Чолић, консултант WBIF (Western Balkans Investment Framework). Пројекат је још увек у радној фази, а израђени модели су у поступку анализе и усаглашавања.