Press "Enter" to skip to content

Svetski dan voda

Svetski dan voda 22. mart obeležava se ove godine pod sloganom „Priroda – za vodu“. U centar pažnje dospeo je povratak prirodi i prirodnim rešenjima za otklanjanje najvećih izazova i problema savremenog sveta. Kako da smanjimo poplave, suše i zagađenja vode? Nizom manifestacija širom sveta afirmiše se jedinstven odgovor na ovo pitanje: koristeći materije i rešenja koji već postoje u prirodi.

Kampanja „Odgovor je u prirodi“ afirmiše niz „zelenih tehnologija“, ali i neka jednostavna rešenja, poput pošumljavanja, obnavljanja močvarnih područja, uravnoteženja ciklusa kruženja vode i sl. Kako je najavljeno, krunski događaj će biti lansiranje Dekade „Voda za održivi razvoj 2018 – 2028“ na sednici Generalne skupštine Organizacije ujedinjenih nacija, 22. marta. Očekuje se da će predstojeća decenija progresa u oblasti vode za piće i sanitacije doprineti unapređenju saradnje, partnerstva i razvojnih kapaciteta koji će omogućiti ostvarivanje ciljeva svetske organizacije u ovoj oblasti.
Svetski dan voda ustanovila je Generalna skupština Ujedninjenih nacija 1993. godine. Prošlogodišnje manifestacije bile su posvećene otpadnim vodama uz apel da učinimo sve da ih u što većoj meri u prirodu vratimo prečišćene. Prethodno, 2016. godine, manifestacije pod sloganom „Voda i poslovi“, bile su posvećene zaposlenima u sektoru voda i delatnostima koje su u neposrednoj vezi sa njim. Posebno je ukazano na nemerljiv značaj koju dostupnost dovoljnih količina zdravstveno ispravne vode za piće ima za svakog zaposlenog, a time i za ekonomski napredak svake zajednice, u čemu krunsku ulogu imaju zaposleni u sektoru voda.