Press "Enter" to skip to content

Светски дан вода

Светски дан вода 22. март обележава се ове године под слоганом „Природа – за воду“. У центар пажње доспео је повратак природи и природним решењима за отклањање највећих изазова и проблема савременог света. Како да смањимо поплаве, суше и загађења воде? Низом манифестација широм света афирмише се јединствен одговор на ово питање: користећи материје и решења који већ постоје у природи.

Кампања „Одговор је у природи“ афирмише низ „зелених технологија“, али и нека једноставна решења, попут пошумљавања, обнављања мочварних подручја, уравнотежења циклуса кружења воде и сл. Како је најављено, крунски догађај ће бити лансирање Декаде „Вода за одрживи развој 2018 – 2028“ на седници Генералне скупштине Организације уједињених нација, 22. марта. Очекује се да ће предстојећа  деценија прогреса у области воде за пиће и санитације допринети унапређењу сарадње, партнерства и развојних капацитета који ће омогућити остваривање циљева светске организације у овој области.

Светски дан вода установила је Генерална скупштина Уједнињених нација 1993. године. Прошлогодишње манифестације биле су посвећене отпадним водама уз апел да учинимо све да их у што већој мери у природу вратимо пречишћене. Претходно, 2016. године, манифестације под слоганом „Вода и послови“, биле су посвећене запосленима у сектору вода и делатностимa које су  у непосредној вези са њим. Посебно је указано на немерљив значај коју доступност довољних количина здравствено исправне воде за пиће има за сваког запосленог, а тиме и за економски напредак сваке заједнице, у чему крунску улогу имају запослени у сектору вода.