Press "Enter" to skip to content

Svetski dan voda

  • Ministarstva zaštite životne sredine, zdravlja, poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede organizuju konferenciju „Srbija i evropske integracije – sektor voda“

Uprkos vrtoglavom tehničko-tehnološkom napretku, razvoju urbanizacije i civilizacije uopšte, skoro polovina stanovnika planete još uvek se suočava sa nedostatkom pristupa zdravstveno ispravnoj vodi za piće i odsustvom elementarnih uslova sanitacije. Zašto je stanje u ovim oblastima toliko alarmantno?

Pod sloganom „Voda za sve: ko god da ste i gde god da ste, voda je Vaše ljudsko pravo“ Organizacija ujedinjenih nacija obeležava ovogodišnji Dan voda, 22. mart, pozivajući sve države, njihove odgovorne institucije i savesne pojedince da pronađu odgovor na to pitanje i ulože maksimalne napore za unapređenje stanja. Jer, jedan od najvažnijih ciljeva održivog razvoja je kristalno jasan: do 2030. godine svaki žitelj planete mora da ima pristup kvalitetnoj, zdravstveno ispravnoj vodi za piće. Niko ne sme da bude zaboravljen: ni pripadnici marginalizovanih grupa (beskućnici, žitelji nehigijenskih naselja, izbeglice…), ni stanovnici planinskih sela i drugih predela udaljenih od uobičajenog poimanja urbanog i ruralnog stanovanja. Specijalizovana organizacija OUN za oblasti vode i sanitacije, UN Water, zato poziva sve nadležne u državama članicama da utvrde činjenično stanje i da se svom snagom angažuju na unapređenju stanja ovih oblasti u svojim granicama.

Svetski dan voda ustanovila je Generalna skupština Ujedninjenih nacija 1993. Prošle godine obeležen je  pod sloganom „Priroda – za vodu“, naglašavajući značaj povratka prirodi i prirodnim rešenjima za otklanjanje najvećih izazova i problema savremenog sveta (smanjenu poplava, suša, zagađenja voda). Tokom 2017. manifestacije povodom Dana voda bile su posvećene otpadnim vodama uz apel da učinimo sve da ih u što većoj meri u prirodu vratimo prečišćene. Prethodno, 2016. godine, pod sloganom „Voda i poslovi“, Dan voda je bio posvećen zaposlenima u sektoru voda i delatnostima koje su  u neposrednoj vezi sa njim. Posebno je ukazano na nemerljiv značaj koju dostupnost dovoljnih količina zdravstveno ispravne vode za piće ima za svakog zaposlenog, a time i za ekonomski napredak svake zajednice, u čemu krunsku ulogu imaju zaposleni u sektoru voda.

Povodom obeležavanja Dana voda, uz tehničku podršku Udruženja za tehnologiju vode i sanitarno inženjerstvo, ministarstva zaštite životne sredine (Agencija za zaštitu životne sredine), zdravlja (Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“), poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede (Republička direkcija za vode), 22. marta u Klubu poslanika (Beograd, Tolstojeva 2), sa početkom u devet časova, organizuju konferenciju „Srbija i evropske integracije – sektor voda“. Program možete preuzeti ovde.