Press "Enter" to skip to content

Висока признања за српске водоводе

  • Плакета Министарства одбране уручена је „Водоводу“ Сремске Митровице, Захвалница Војске Србије крушевачком „Водоводу“, а Слободан Станковић, пословођа у Производном погону „Макиш“ „Београдског водовода“ постао је један од 40 хероја Београда
Фото: www.rtv.rs, www.vodovodks.co.rs, www.alo.rs

Упоредо са успешним обављањем својих редовних, веома захтевних послова, српски водоводи су се активно укључили у борбу за заустављање ширења пандемије корона вируса. Та борба одвија се на два фронта. У сопственим оквирима обухвата напоре да вирус „не уђе“ и да се редовни послови обаве на време, јер представљају услов рада свих осталих области друштвеног живота. Поред тога, у ширим друштвеним оквирима, српски водоводи однедавно су постали произвођачи и дистрибутери средстава за дезинфекцију.

За време ванредног стања митровачки „Водовод“ је производио и дистрибуирао раствор натријум-хипохлорита за потребе стратешки важних установа и институција, пре свега здравствених и војних. Међу првима је слао помоћ Кикинди и Ваљеву, који су у тим данима били жаришта вируса. Поред тога, омогућио је да ово средство буде доступно свим грађанима, каже се у образложењу високог признања, које је додељено средином маја. Плакету је уручио начелник Генералштаба Војске Србије, генерал Милан Мојсиловић.  Борислав Бабић, в.д. директор митровачког „Водовода“, захваљујући на признању, истакао је његов велики значај, пре свега због чињенице да је то изузетан знак пажње, вредновања пожртвованости и великог рада. „Водовод“ Сремске Митровице је наставио производњу и дистрибуцију натријум-хипохлорита. Доставља га болницама, школама, вртићима.

„Водовод“ Крушевац је, убрзо по објављивању пандемије, током ванредног стања, у својој фабрици воде у Мајдеву, обезбедио набавку и инсталацију уређаја за производњу натријум-хипохлорита. Уређај може да производи 100 литара једнопроцентног раствора на сат, односно 2.400 литара дневно. Раствор се користи за дезинфекцију руку, подних површина и јавних простора. Током ванредног стања све произведене количине стављене су на располагање крушевачком Штабу за ванредне ситуације. У знак захвалности за велику подршку и помоћ у борби против пандемије, командант Команде за развој Расинске бригаде, пуковник Раде Рњаковић, уручио је Захвалницу крушеваком „Водоводу“. Захвалницу је примио Владимир Милосављевић, директор.

Слободан Станковић, пословођа у Производном погону „Макиш“ „Београдског водовода и канализације“, средином овог месеца постао је један од 40 лауреата новоустановљене награде „Херој Београда“. Са колегама, кроз сменски двадесетчетворочасовни рад, допринео је да се процес производње воде за пиће одвија несметано и по највишим стандардима квалитета, каже се у образложењу.