Press "Enter" to skip to content

Visoka priznanja za srpske vodovode

  • Plaketa Ministarstva odbrane uručena je „Vodovodu“ Sremske Mitrovice, Zahvalnica Vojske Srbije kruševačkom „Vodovodu“, a Slobodan Stanković, poslovođa u Proizvodnom pogonu „Makiš“ „Beogradskog vodovoda“ postao je jedan od 40 heroja Beograda
Foto: www.rtv.rs, www.vodovodks.co.rs, www.alo.rs

Uporedo sa uspešnim obavlјanjem svojih redovnih, veoma zahtevnih poslova, srpski vodovodi su se aktivno uklјučili u borbu za zaustavlјanje širenja pandemije korona virusa. Ta borba odvija se na dva fronta. U sopstvenim okvirima obuhvata napore da virus „ne uđe“ i da se redovni poslovi obave na vreme, jer predstavlјaju uslov rada svih ostalih oblasti društvenog života. Pored toga, u širim društvenim okvirima, srpski vodovodi odnedavno su postali proizvođači i distributeri sredstava za dezinfekciju.

Za vreme vanrednog stanja mitrovački „Vodovod“ je proizvodio i distribuirao rastvor natrijum-hipohlorita za potrebe strateški važnih ustanova i institucija, pre svega zdravstvenih i vojnih. Među prvima je slao pomoć Kikindi i Valјevu, koji su u tim danima bili žarišta virusa. Pored toga, omogućio je da ovo sredstvo bude dostupno svim građanima, kaže se u obrazloženju visokog priznanja, koje je dodelјeno sredinom maja. Plaketu je uručio načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Milan Mojsilović.  Borislav Babić, v.d. direktor mitrovačkog „Vodovoda“, zahvalјujući na priznanju, istakao je njegov veliki značaj, pre svega zbog činjenice da je to izuzetan znak pažnje, vrednovanja požrtvovanosti i velikog rada. „Vodovod“ Sremske Mitrovice je nastavio proizvodnju i distribuciju natrijum-hipohlorita. Dostavlјa ga bolnicama, školama, vrtićima.

„Vodovod“ Kruševac je, ubrzo po objavlјivanju pandemije, tokom vanrednog stanja, u svojoj fabrici vode u Majdevu, obezbedio nabavku i instalaciju uređaja za proizvodnju natrijum-hipohlorita. Uređaj može da proizvodi 100 litara jednoprocentnog rastvora na sat, odnosno 2.400 litara dnevno. Rastvor se koristi za dezinfekciju ruku, podnih površina i javnih prostora. Tokom vanrednog stanja sve proizvedene količine stavlјene su na raspolaganje kruševačkom Štabu za vanredne situacije. U znak zahvalnosti za veliku podršku i pomoć u borbi protiv pandemije, komandant Komande za razvoj Rasinske brigade, pukovnik Rade Rnjaković, uručio je Zahvalnicu kruševakom „Vodovodu“. Zahvalnicu je primio Vladimir Milosavlјević, direktor.

Slobodan Stanković, poslovođa u Proizvodnom pogonu „Makiš“ „Beogradskog vodovoda i kanalizacije“, sredinom ovog meseca postao je jedan od 40 laureata novoustanovlјene nagrade „Heroj Beograda“. Sa kolegama, kroz smenski dvadesetčetvoročasovni rad, doprineo je da se proces proizvodnje vode za piće odvija nesmetano i po najvišim standardima kvaliteta, kaže se u obrazloženju.