Press "Enter" to skip to content

Вода за пиће као основно људско право

  • Не улазећи у расправе о њеном „робном карактеру“, Уједињене нације су још 2010. право на здравствено исправну воду за пиће сврстале у пакет основних људских права

  • Као прилог новим законским решењима у сектору вода, то је уводна тема предстојеће конференције посвећене водоводним и канализационим системима

Од 30. маја до 1. јуна, на Јахорни (Пале, Хотел „Термаг“, БиХ), одржаће се Осамнаеста међународна конференција „Водоводни и канализациони системи“. У сарадњи са Привредном комором Србије, Међународним удружењем водовода подунавских земаља (IAWD) и Светском банком, организатори су Удружење за технологију воде и санитарно инжењерство (УТВСИ), Удружење водовода Републике Српске  и наше удружење, а скуп се реализује под покровитељством Скупштине Источног Сарајева.

У складу са традицијом, конференција ће се бавити најактуелнијим темама из области снабдевања водом за пиће, одвођења и пречишћавања отпадних вода. У оквиру пратећих програма, поред осталог, биће приређена Међународна техничка изложба „Савремена технологија, опрема и постројења за водовод и канализацију“, као и промоција две нове књиге у издању УТВСИ.

Већ у најави, велику пажњу привукао је уводни рад „Вода и људско право – јавно добро или роба“, који ће бити саопшетен првог дана, одмах по отварању конференције. Програм можете преузети овде.