Press "Enter" to skip to content

Voda za piće kao osnovno ljudsko pravo

  • Ne ulazeći u rasprave o njenom „robnom karakteru“, Ujedinjene nacije su još 2010. pravo na zdravstveno ispravnu vodu za piće svrstale u paket osnovnih ljudskih prava

  • Kao prilog novim zakonskim rešenjima u sektoru voda, to je uvodna tema predstojeće konferencije posvećene vodovodnim i kanalizacionim sistemima

Od 30. maja do 1. juna, na Jahorni (Pale, Hotel „Termag“, BiH), održaće se Osamnaesta međunarodna konferencija „Vodovodni i kanalizacioni sistemi“. U saradnji sa Privrednom komorom Srbije, Međunarodnim udruženjem vodovoda podunavskih zemalja (IAWD) i Svetskom bankom, organizatori su Udruženje za tehnologiju vode i sanitarno inženjerstvo (UTVSI), Udruženje vodovoda Republike Srpske  i naše udruženje, a skup se realizuje pod pokroviteljstvom Skupštine Istočnog Sarajeva.

U skladu sa tradicijom, konferencija će se baviti najaktuelnijim temama iz oblasti snabdevanja vodom za piće, odvođenja i prečišćavanja otpadnih voda. U okviru pratećih programa, pored ostalog, biće priređena Međunarodna tehnička izložba „Savremena tehnologija, oprema i postrojenja za vodovod i kanalizaciju“, kao i promocija dve nove knjige u izdanju UTVSI.

Već u najavi, veliku pažnju privukao je uvodni rad „Voda i ljudsko pravo – javno dobro ili roba“, koji će biti saopšeten prvog dana, odmah po otvaranju konferencije. Program možete preuzeti ovde.

Web mail za članove