Press "Enter" to skip to content

„Зелена агенда“ и нови финансијски удар на водоводе?

  • Јуче је завршена јавна расправа о Нацрту закона о изменама и допунама Закона о планирању и изградњи

  • Поред осталог, Нацртом је предложено обавезно прикључивање на комуналну инфраструктуру – без накнаде

Фото: www.gradnja.rs
Фото: www.gradnja.rs

Бесплатно прикључивање на комуналну инфраструктуру најављено је као инструмент „зелене агенде“, програма којим се наша земља бори за здравију животну средину, већу енергетску ефикасност, чистији ваздух… У образложењу најављених измена, поред осталог, стоји: „Циљ предлагача је да се у свим јединицама локалне самоуправе или деловима који су комунално опремљени обавезно изврши прикључење свих корисника на постојећу инфраструктуру, чиме ће се, између осталог, значајно смањити број индивидуалних ложишта односно уштедети енергија, а да при том корисник за то нема никакве финансијске издатке.“

Постојећа инфрастуктура је пројектована и изграђена за потребе – постојећих корисника. Њено одржавање је све скупље у условима вртоглавих поскупљења струје и енергената. Предузећа водовода одавно послују на ивици опстанка. Бесплатно повећање броја корисника било би нов финансијски удар, већи обим производње нових количина здравствено исправне воде за пиће, што све више кошта. Наравно, прате их повећане количине употребљених и градских отпадних вода, које треба каналисати, пречистити…

Колику би цену српски водоводи платили уколико би овај предлог био усвојен? Која предузећа водовода би преживела нови финансијски удар, а колико би било страдалника на путу за чистији ваздух? Шта би се догодило са житељима насеља чији водоводи не би опстали? Како бисмо им објаснили да су „суве славине“ и куповина флаширане воде за пиће нормална цена борбе за чистији ваздух?

На јучерашњој завршној презентацији Нацрта закона о изменама и допунама Закона о планирању и изградњи, Александра Дамњановић, државна секретарка у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, опширно је представила Нацрт и образложила предложене измене. Излагање је трајало скоро два школска часа, али на предлог „бесплатног прикључивања“ потрошено је свега неколико минута, током којих нисмо успели да чујемо ваљане аргументе.

За дискусију великог броја заинтересованих није било довољно времена, закључена је обећањем предлагача да ће све примедбе пажљиво размотрити. Представници Удружења топлана, који имају највише додира са борбом за чистији ваздух, оштро су се успротивили бесплатном прикључивању на постојећу мрежу и образложили колико би штете то нанело предузећима чије интересе заступају.

Наши чланови, предузећа водовода и канализације, поднели су Министарству  примедбе на Нацрт, које је Удружење подржало својим дописом. Текст коментара нашег удружења можете прочитати овде.